Echo-Diagnostiek

In mijn praktijk kan ik ook gebruik maken van Echografie. Echografie kan ter ondersteuning gebruikt worden om extra informatie te verzamelen voor het stellen van een diagnose. Echografie kan gebruik worden om de kwaliteit van spieren, pezen, kapsel, banden en soms ook zenuwen en bloedvaten in beeld te brengen en te beoordelen.

We kunnen echografie ook gebruiken als biofeedback. U kunt zien wat u doet met uw spieren bij het aanleren van een goede beweging.
Bij blaasproblematiek kunt u zien of de blaas goed leeg is na het plassen.

Een behandelkop zorgt dat de geluidsgolven in het lichaam worden gestuurd en weer opgevangen. Een computer zet de geluidsgolven om in beeld. U kunt het vergelijken met echoscopie van een ongeboren kind. Het is ook mogelijk het behandelverloop en de vooruitgang van de behandeling te evalueren. Het onderzoek is niet belastend. Ook tijdens bewegingen is het mogelijk onderzoek te doen. U kunt tijdens het onderzoek gewoon meekijken.

Jarenlang internationaal wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot het inzicht dat met name een verstoord bewegingspatroon, door bijvoorbeeld pijn, een rol speelt bij personen met lage rug en bekkenklachten. Er is voornamelijk een overactiviteit van de oppervlakkige spieren en een insufficiëntie van de dieper gelegen spieren.

Het klinische gevolg van dit verstoorde bewegingspatroon is dat de aandacht bij revalidatie van chronische rug- en/of bekkenklachten moet liggen bij de functionele training van de aanspanning van de diepe rompspieren.

De waarde van echografie in de praktijk is, dat het de mogelijkheid geeft om  het aanspanningspatroon van de dieper gelegen rompspieren (o.a. Transversus abdominis (dwarse buikspier), Multifidus (rugspier), Bekkenbodemspieren, Diafragma (middenrif) en Rectus Abdominus (rechte buikspier))  inzichtelijk te maken. Dit is een ondersteuning bij het aanleren van een goed bewegingspatroon zodat de lage rug- en of bekkenklachten verdwijnen.

Als bekkenfysiotherapeut kan ik met de echografie ook de blaasvulling meten. Dit kan u informatie geven of uw blaas voldoende leeg is na het plassen. Ik kan niet beoordelen of er afwijkingen zijn aan de blaas.

U kunt met de echografie spierbewegingen zien; u kunt dan zien wat er gebeurt als u bijvoorbeeld de bekkenbodemspieren aan- en ontspant. Dit kan gebruikt worden ter ondersteuning van het bewust worden van het gevoel in de bekkenbodemspieren. Zodat u er zeker van bent dat wat u voelt en doet ook het goede is.