Voor kinderen

Hallo jongedame of jongeman,

Je bent bij de huisarts of de kinderarts geweest en die heeft je doorgestuurd naar de kinderbekkenfysiotherapeut.

Wanneer je bij mij komt zal ik aan je vragen wat je probleem is. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld tijdens het spelen steeds een natte broek hebt, of dat je pijn in je buik hebt. Ik zal aan jou en je mama of papa vragen hoe het gaat met het plassen, poepen, hoe je op de wc zit , of je lekker kan eten en drinken. Ook zal ik vragen hoe het gaat op school, hoe het thuis gaat, of je het leuk vindt om te spelen en te sporten.

Door al die vragen krijg ik inzicht in wat je probleem is en kunnen we  er samen  aan gaan werken om je probleem op te lossen.

Iedereen die eet en drinkt moet ook plassen en poepen: grote mensen, kinderen en alle dieren. Dit klinkt heel gewoon, maar toch zijn er heel veel kinderen ( en ook grote mensen) waarbij dit niet gewoon is.

De kinderbekkenfysiotherapeut kan je hulp bieden bij de volgende problemen:

  • wc houdingNatte broeken overdag
  • Bedplassen
  • Broekpoepen
  • Obstipatie (verstopping)
  • Angst om te plassen of poepen/ altijd een luier om willen
  • Heel vaak moeten plassen
  • Je plas niet kunnen ophouden of juist je plas te lang ophouden
  • Blaasontstekingen
  • Buikpijn
 
Onderzoek

Ik ga onderzoeken hoe het komt dat je een probleem hebt met plassen en of poepen. Ik kijk of je goed kan bewegen. Bewegen doe je met spieren. Er zijn spieren die er voor zorgen dat je kunt lopen, rennen, springen, sporten en nog veel meer.

Er is ook een spier die meehelpt om je plas en poep op te houden, en om je plas en poep makkelijk te laten gaan. Dat is je bekkenbodemspier.

Deze spier kun je niet zien, maar als hij het goed doet ben je de baas over je plas- en poepgaatje. Deze spier lijkt een beetje op een deurtje. Je kunt hem open en dicht doen. Als de deur open is kun je plassen en  of poepen. Als de deur dicht is houd je de plas en of poep op.

Als je goed en genoeg eet en drinkt werkt de plas- en poepfabriek in je buik beter.

Poepfabriek

Door te eten wordt er poep gemaakt in je darmen. Deze poep komt er bij je poepgaatje uit. Soms is het heel moeilijk om je poep op te houden en komen er wel eens vegen of kleine stukjes poep in je onderbroek. Soms is het ook wel eens heel moeilijk om te kunnen poepen. Dan houd je het te lang op en komt er teveel poep in je darmen. Je krijgt dan hele grote en harde en dikke poep. Hierdoor kan je buikpijn krijgen en ga je te weinig naar de wc om te poepen.

Plasfabriek

Door te drinken wordt er plas gemaakt. Als je te weinig drinkt is het heel moeilijk om genoeg plas te maken. Ongeveer 6-8 glazen per dag drinken is genoeg. Soms ben je te laat om naar de wc te gaan en plas je wel eens (kleine beetjes) in je broek. Soms ga je vaak plassen. Je gaat meer dan 8x naar de wc. Soms  heb je ook moeite om je plas op te houden en plas je wel eens (kleine beetjes) in je broek. Soms ga je te weinig plassen. Je gaat minder dan 5 x per dag naar de wc. Je houd je plas te lang op.

De plas- en poepfabriek werken met elkaar samen. Als de poepfabriek niet goed werkt, kan dat ook plasproblemen geven.

Om goed te kunnen poepen en plassen is het belangrijk dat je de tijd neemt en dat je op de goede manier op de wc zit.  

Ik ga je uitleggen hoe je goed op de wc zit en ga je oefeningen geven om beter te leren plassen en of poepen. Soms werken de bekkenbodemspieren te hard, soms weet je niet goed hoe je ze kunt gebruiken. Ook krijg je oefeningen voor thuis. Dit is huiswerk, want het is belangrijk dat je iedere dag oefent om een echte plas- of poepkampioen te worden.

Bedenk dat je echt niet de enige bent met dit probleem!

Leuke boekjes: